0172-240000

image image image image
Print icon

Skipistes en liften

Op deze pagina vertellen we over de skipistes: hoe ontstaan skipistes, welke pistes zijn er en welke skiliftjes kun je tegenkomen.

Hoe ontstaan skipistes

Als de mensen een skipiste willen maken, gaan ze eerst de bomen of het bos op de helling weghalen. Daarna gaan ze er voor zorgen dat alle heuveltjes en gaten weggaan, zodat er een mooi vlakke piste ontstaat. Dat doen ze met een bulldozer; als er sneeuw op de helling ligt maken ze de piste glad met een speciale bulldozer voor in de sneeuw, een pistebullie. Als je dat allemaal gedaan hebt kun je zo van de helling afracen.

Maar niet overal waar bergen en sneeuw zijn, mag je meer skipistes maken. Want we moeten ook een beetje aan de natuur denken. Dus als mensen vragen of ze op die plek een skipiste of skigebied mogen maken, dan kan het zijn dat er “nee” wordt gezegd.

| - Moeilijkheidsgraad.jpg

Welke pistes zijn er?

Op de piste zul je zien dat er verschillende kleuren pistes zijn. Deze kleuren variëren van groen tot zwart. In bijstaand plaatje kun je zien, dat de kleur iets zegt over hoe steil de pistes zijn. Groene pistes zijn het minst steil en daarmee het makkelijkst. Zwarte pistes zijn het steilst en vaak het moeilijkst. Als je net begint met skiën, kun je dan ook het beste beginnen op groene of blauwe pistes. Als je heel goed kunt skiën, net zoals wij eigenlijk , dan kies je voor de zwarte pistes.

Naast verschillende kleuren, heb je ook nog verschil in hoe de sneeuw op de piste er uit ziet. Een bügelpiste is een piste waar allemaal hobbeltjes zijn. IJspistes zijn er voornamelijk als het hard waait. Dan waait de sneeuw op sommige plekken van de piste af. Dan komt er vooral ijs te voorschijn. Je kan nog wel op ijs skiën, maar het is wel heel moeilijk en vervelend.

Tiefschnee pistes kom je vooral tegen als er net een een dik pak sneeuw is gevallen of als je buiten de piste gaat skiën. Dan kom je terecht in de 'Tiefschnee' en kun je helemaal tot je knieën in de sneeuw wegzakken. Gaaf hoor!

Welke skiliften kun je tegenkomen?

Om boven aan de piste te komen, zijn er vaak verschillende soorten liftjes: sleepliften, stoeltjesliften en kabineliften.

Bij de sleeplift wordt je, staand op je skies, naar boven gesleept. Je moet je dan vasthouden aan een soort hendel.

Bij een stoeltjeslift is dat makkelijker. Je gaat dan onderaan de lift in een stoeltje zitten en stapt bovenaan de helling weer uit. Je houdt je ski's daarbij wel aan. Meestal zit je met 2 tot 6 personen tegelijk in zo'n lift.

Dan heb je ook nog kabineliften. Dat zijn een soort bakjes waar je in moet gaan staan; soms kun je ook zitten. Afhankelijk van hoe groot die bakjes zijn, kunnen daar soms vier, maar soms ook wel 100 mensen in!

Ontvang snel een offerte

Binnen twee werkdagen een voorstel in jouw e-mailbox. Liever eerst een indicatie van de kosten?
Bel 0172-240000 of mail [email protected].

Meer dan 4.000 groepen boekte al bij ons.